Melyik alkoholos ital nem tartalmaz glutént

A cikk tartalma



Néhány ember teste nem képes felszívni a glutént, a gabonafélékben található fehérjét. Az anyag nyomait a termékek, az alkoholtartalmú italok tárolják a gyártás után. A veleszületett vagy szerzett intoleranciával rendelkezőknek biztonságos gluténmentes alkoholt kell választaniuk.

Sör

Gluténmentes sör

Az Egyesült Államokban a búza, rozs vagy árpa hozzáadása nélkül elkészített ételeket és italokat fel kell címkézni, sok fajtát külön szimbólummal jelölnek. Az európai vállalatok fehérjebontó enzimeket használnak előállításuk során, és a palackon jelzik, hogy a sörben nincs glutén.

Folyadék

likőrök

A desztillált erős italokat glutén nélkül készítik, az alkoholoknak szintén technikailag nincs. Celiakia – az anyag testének intoleranciája esetén – nem jelent problémát a folyadék vagy a pálinka használatával, bár mellékhatások néha előfordulhatnak.

Almabor

Almabor

Almából vagy más gyümölcsből készül, így a glutén nélküli alkohol listájához vezethető. Az almabor biztonságos azok számára, akik toleránsak vagy túlérzékenyek a gabonafélékre. Fontos, hogy mindig olvassa el a címkéket, mert egyes gyártók árpát használnak a gyártás során.

Bor

Bor

Minden típusú alkohol biztonságos, beleértve a portot is. A gabonagyártás során nem használnak növényeket – ezt a címkén feltüntetik. Az ilyen alkoholra nincs külön címkézés, de az intoleranciának biztonságos..

Gin

Gin

Számos, 37,5% -os erősségű fajtát gabonafélék hozzáadásával készítenek, tehát glutén van benne. A végső desztillált termékben nincs anyag, de erre nincs külön címkézés sem. Az intolerancia mellett a gin is inni lehet anélkül, hogy félne a mellékhatásoktól.

Rum

Rum

A desztillált fajok nem tartalmaznak fehérjét, de nincs megfelelően címkézve, ezért olvassa el az összetételt. Óvakodjon az erős rum készítésére szolgáló kész keverékektől, beleértve a gabona ízeit is.

Sake

Sake

A főzéshez rizst és árpából előállított koji enzimeket használnak. Erjesztés és más folyamatok után nem marad fehérje, tehát a kedvéért biztonságos inni az anyaggal szembeni allergia esetén.

Tequila

Tequila

A termelésben agavot használnak – egy évelő szár nélküli növény, amely nem tartalmaz fehérjét. Az alkotórészen alapuló gluténmentes alkohol desztillálva van, így különféle betegségek esetén használható.

Vodka

Vodka

Az alkohol burgonya és más összetevőkből készül. A vodkában nincs glutén, amit a palackon található felirat jelöl. Ritkán maradhat nyom, ezért mindig el kell olvasni a készítményt a következmények – emésztési zavarok, allergiák – megelőzése érdekében.

Whisky

Whisky

Szinte az összes fajta a gyártás idején tartalmazza az anyagot, mivel gabonafélékből készülnek – zab, kukorica, rizs. A végtermék alapos tisztítás után nem tartalmaz fehérjét. Néhány celiakia szenvedő ember megpróbálja elkerülni a whiskyt, mások gyakran iszik, anélkül, hogy észrevennék a következményeket..

Bor italok

Bor italok

Legtöbbjük árpatermékekből készül. Van is gluténmentes alkohol, de légy óvatos: a malátafajták megkaphatják. Celiakia esetén figyeljen a vermutra, a Jägermeisterre, a pezsgőre és a pálinkára.

Értékeld a cikket
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
Ajánlások és tanácsok az élet bármely területén

A "Megjegyzés elküldése" gombra kattintva hozzájárulok a személyes adatok feldolgozásához és elfogadom az adatvédelmi irányelveket